Babeczki cytrynowe
Jeśli zastanawiacie się co upiec a przeglądając kolejne przepisy zawsze coś brakuje ze składników, to ten przepis jest dla was. Składniki które na pewno są w domu a jeśli nie to dostępne nawet w najmniejszym pobliskim sklepiku. Babeczki się ładnie pieką z lekką górką, bardzo smaczne, puchate ale nie suche. Co do masy bardzo lubię ją robić na różne przyjęcia, ponieważ jest bardziej trwała niż np bita śmietana i ładnie zachowuje kształt po wyciśnięciu szprycą.
A tak z innej beczki to pierwszy post kiedy mam 30 lat.
Składniki na 12 babeczek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2 jajka
- otarta skórka z 2 cytryn
- 1 łyżka ekstraktu z cytryny
- pół szklanki kwaśnej śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 180°. Foremkę na babeczki wykładamy papilotkami
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem ucieramy na białą puszystą masę. Do masy ma maślanej pojedyńczo wbijamy jaka ciągle miksując. Następnie dodajemy skórkę, ekstrakt,śmietanę i przesianą mąkę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.*
Masę rozdzielamy między papilotki do wysokości 3/4 wysokości. pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Składniki na krem szwajcarski:
- 2 białka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 172 g masła, miękkiego i pokrojonego w małą kostkę
- otarta skórka z cytryny
- sok z połowy cytryny
Białka umieszczamy w misie, dodajemy szczyptę soli. Misę umieszczamy nad kąpielą wodną. Podgrzewamy ciągle mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści. Misę ściągamy z nad kąpieli.
Miksujemy aż masa będzie bardzo gęsta i całkowicie zimne.
Następnie dodajemy kostka po kostce masło cały czas miksując.** Gdy masa będzie już gęsta dodajemy dodajemy skórkę z cytryny i sok. Miksujemy do połączenia się składników.
Wykonanie:
Na zimne babeczki wyciskamy szprycą z ozdobną końcówką krem szwajcarski.
* jeśli będziemy długo miksować babeczki będą zbite i ciężkie
**na początku masa będzie dosyć rzadka ale po chwili zgęstnieje
Komentarze
Prześlij komentarz