Chleb pszenny z ziarnami
Przepis na drugi obiecany chlebek. Prosty, szybki, smaczny, z ziarnami. Można dodać wszystkie które lubicie u mnie to pestki dyni.
- niecała szklanka wody
- 2/3 szklanki zakwasu
- 6 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1/4- 1 1/2 mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 1/3 szklanki prażonych nasion dyni
- 1 1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagniatamy w misce na gładkie ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie przekładamy na blat oprószony mąką pszenną. Zagniatamy, formujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200ºC około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz