Szarlotka w kratkę
Przepis na tą szarlotkę pochodzi z programu Pani Ewy Wachowicz. Tak kusząco wyglądała że nie musiałam się długo zastanawiać czy wypróbować . A teraz mogę z czystym sumieniem stwierdzić że jest pyszna. Bardzo polecam. Troszeczkę zmodyfikowany.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 120 g masła
- 1 jako
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki cukru kryształu
- duża garść rodzynków namoczonych w rumie (ja zastąpiłam sherry)
- duża garść prażonych orzechów włoskich
- 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowy
- cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy masło. Siekamy nożem. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko. Szybko zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
W międzyczasie dno foremki o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki możemy leciutko posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną (nie koniecznie).
Jabłka obieramy i kroimy na tzw księżyce dodajemy cynamon, 2 łyżki cukru, mieszamy do równomiernego pokrycia jabłek cynamonem.
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto dzielimy na 2 części (2/3 i 1/3). Większą część rozwałkowujemy na grubość około 3 mm i wykładamy dno. Jeszcze raz zagniatamy ścinki ciasta, rozwałkowujemy i tniemy paski około szerokości 4 cm wykładamy nimi bok foremki.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy jabłko posypujemy orzechami i rodzynkami.
Następnie rozwałkowujemy mniejszą część tniemy na paski szerokości około 1,5 cm i układamy kratkę na cieście na końcu pasek ciasta układamy przy brzegu foremki.
Pieczemy w temperaturze 180 ºC około 45 minut.
Po upieczeniu środek ciasta smarujemy podgrzanym dżemem boki osypujemy cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz