Panettone
Panettone jest to słodki chlebek jedzony we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia. W oryginale jest naładowany :) suszonymi i kandyzowanymi owocami ale jeśli macie ochotę możecie owoce zamienić np. kawałkami czekolady:)
Składniki:
- 125 ml letniego mleka
- 10 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 425 g mąki chlebowej pszennej
- duża szczypta soli
- 75 g roztopionego masła
- 2 duże jajka i 1 małe do posmarowania
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 g suszonych i kandyzowanych owoców
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Mleko lekko podgrzewamy w małym garnuszku (nie może być gorące) wkruszamy drożdże i dodajemy łyżke cukru. Odstawiamy na 5 minut.
Mąkę, resztę cukru, sól przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdzami, rozpuszczone masło, jajka i wanilię. Wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto będzie jednolite i sprężyste wykładamy na blat lekko opruszony mąką. Rozwałkowujemy ciasto na wierzch wykładamy owoce i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy, formujemy kulkę i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Znowu odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190ºC około 40-45 minut.
Jeśli wierzch zacznie za szybko brązowieć możemy wierzch przykryć folią aluminiową.
Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz