Panettone


Panettone jest to słodki chlebek jedzony we Włoszech w okresie Bożego Narodzenia. W oryginale jest naładowany :) suszonymi i kandyzowanymi owocami ale jeśli macie ochotę możecie owoce zamienić np. kawałkami czekolady:) 


Składniki:
  • 125 ml letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 80 g cukru
  • 425 g mąki chlebowej pszennej
  • duża szczypta soli
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 duże jajka i 1 małe do posmarowania
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g suszonych i kandyzowanych owoców 
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
Dno okrągłej blaszki o średnicy 15 cm wykładamy papierem do pieczenia. Bok osobno również wykładamy papierem do pieczenia ale musimy podwyższyć boki foremki o 5-10 cm.
Mleko lekko podgrzewamy w małym garnuszku (nie może być gorące) wkruszamy drożdże i dodajemy łyżke cukru. Odstawiamy na 5 minut.
Mąkę, resztę cukru, sól przesiewamy do dużej miski, dodajemy mleko z drożdzami, rozpuszczone masło, jajka i wanilię. Wszystko razem zagniatamy. Gdy ciasto będzie jednolite i sprężyste wykładamy na blat lekko opruszony mąką. Rozwałkowujemy ciasto na wierzch wykładamy owoce i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy na około 2 godziny do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie jeszcze raz zagniatamy, formujemy kulkę i przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki. Znowu odkładamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 190ºC około 40-45 minut. 
Jeśli wierzch zacznie za szybko brązowieć możemy wierzch przykryć folią aluminiową.
Studzimy na metalowej kratce. 

Komentarze

Popularne posty