Muffinki czekoladowo-korzenne
Do zrobienia tych muffinek skłoniło mnie pięknie wyglądające angielskie puddingi które są serwowane w Boże Narodzenie ozdobione gałązkami ostrokrzewu kolczastego. Gałęzie tego drzewa są jedną z głównych zaraz po choinie dekoracji w święta.
Składniki na ciasto:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 115 g masła
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g miękkiego brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cynamonu
- 100 g czekoladowych dropsów*
- 100 g biała czekolada
- czerwona i zielona masa cukrowa
Maślankę wlewamy do małej miseczki dodajemy jajka i ekstrakt mieszamy chwilkę widelcem.
Mąkę, sodę, przyprawy przesiewamy dodajemy cukier, rozpuszczoną czekoladę, maślankę i dropsy czekoladowe. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Przekładamy do foremek każdą wypełniając do 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy w 190ºC około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Gdy muffinki będą już zimne białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przestudzamy. Następnie ozdabiamy naszą muffinkę robiąc kleksa. Wierzch ozdabiamy listkami wyciętymi z zielonej masy cukrowej ostrokrzewu kolczatego i dodajemy 3 kuleczki czerwonej masy cukrowej które będą wyglądały jak jagody tego drzewa.
*jeśli nie mamy możemy czekoladę pokroić w kostkę o boku około 5 mm.
Komentarze
Prześlij komentarz