Szarlotka sypana


Kto jeszcze nie próbował tego ciasta powinien to zrobić jak najszybciej. Bardzo proste  w przygotowaniu nie trzeba się bawić z ciastem kruchym z jego schładzaniem itd itd. Tutaj tylko wszystkie składniki odmierzamy szklanką mieszamy rozsypujemy i już. Ciasto w sam raz na deszczową pogodę jaka teraz panuje. 

Składniki:

  • 1 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła (bardzo zimnego)
  • cynamon
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC.

Jabłka obieramy, zcieramy na tarce o dużych oczkach.


Mąkę pszenną, kaszę manną i cukier mieszamy, dzielimy na 3 równe części.

Na dno tortownicy równo wysypujemy pierwszą część suchych składników na nie układamy połowę porcji jabłek, opruszamy cynamonem. Na to równomiernie wysypujemy drugą część składników suchych, następnie starte jabłką, cynamon, rozsypujemy ostatnią część składników suchych. Na końcu ścieramy na tarce z dużymi oczkami masło, które równomiernie ma pokryć ostatnią porcję składników suchych.

Pieczemy około 60 minut. Studzimy w tortownicy.


Komentarze

Popularne posty