Drożdżowe z dynią
Przyznam się że ciasto z dynią piekłam pierwszy raz, bałam się czy będzie bardzo czuć ją w smaku. Ale nie, ciasto jest bardziej wilgotne przez dodanie tego składnika. I wszystkim bardzo smakowało. Na drugi dzień piekłam drugi raz dla mojej sąsiadki a więc ciasto godne polecenia. Polecam użycie świeżych drożdży
Składniki:
- 2 łyżki masła
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki suchych drożdży
- 3/4 szklanki puree z dynii *
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Do posypania:
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ºC. Foremkę do keksów wykładamy papierem do pieczenia.
W garnuszku rozpuszczamy masło, czekamy aż lekko się zarumieni, dolewamy ciepłe mleko i podgrzewamy chwilkę około 2-3 minuty. Przelewamy do miski, czekamy aż będzie letnie. Dodajemy cukier i drożdże, odstawiamy na 10 minut. Dodajemy puree z dynii i mąkę. Wszystko razem zagniatamy, przykrywamy lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia.
W czasie gdy czekamy na ciasto możemy wymieszać cukier, cynamon i gałkę muszkatołową. Masło rozpuszczamy w garnuszku.
Wyrośnięte ciasto chwilkę zagniatamy,po czym wałkujemy na prostokąt o wymiarach 25x30cm. Ciasto smarujemy roztopionym wcześniej masłem i posypujemy cukrem z przyprawami. Nożykiem dzielimy na 5 pasków które układamy jeden na drugim, następnie paski tniemy na 6 kwadratów. Wszystkie kwadraty układamy w formie do keksów jeden przy drugim. Odstawiamy do napuszenia około 60 minut. Pieczemy około 40 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto polewamy lukrem.
* Puree z dyni: Dynie myjemy, kroimy w mniejsze części, wydrążamy środek z pestkami. Tak przygotowane cząstki wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około godziny w 180ºC. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy malakserem na puree.
Komentarze
Prześlij komentarz