Drożdzówki z serem i borówkami
Składniki na 12-14 bułeczek:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pełna szklanka mleka lub maślanki
- 70 g miękkiego masła
- 90 g drobnego cukru
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g suszonych
- 1 jajko
- 250 g borówek ( ja użyłam borówki amerykańskiej)
- 200 g sera białego
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
W między czasie przygotowujemy ser 3 łyżki cukru i cukier waniliowy wkładamy do blendera i miksujemy do połączenia się składników.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko wyrabiamy. Wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 35 cm.
Powierzchnię smarujemy naszym twarożkiem i równomiernie posypujemy jagodami. Całość zwijamy jak roladę. Kroimy ostrym nożem na około 2 cm części. Tak oto powstałe ślimaczki układamy na blaszce w odstępach. Odkładamy do napuszenia.
Pieczemy około 25-30 minut.
Drożdżówki możemy polukrować kwaskowym lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz