Ciasto borówkowe
Ciasto w sam raz na podwieczorek. Pyszne, aromatyczne.
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 60 g proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 200 g borówki amerykańskiej
Mąkę pszenną, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiewamy.
Masło z cukrem ucieramy na lekką puszystą masę, dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i miksujemy do połączenia się składników.
Na przemian do utartej masy dodajemy mąkę i śmietanę.
Wykładamy na formę i pieczemy około 45-55 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz