Tort ananasowo-kokosowy
Jeden z najsmaczniejszych tortów jakie jadłam. Biszkopt, beza kokosowa i pyszna masa ananasowa. Upiekłam go ostatnio na swoje urodziny i wszystkim smakowało. I chyba nie tylko lata przybyły ale i kilogramy :( Tort został zjedzony momentalnie.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Dno tortownicy o średnicy około 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki niczym nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160-170 ºC.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dodajemy żółtka i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąki przesiewamy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wykładamy na tortownice.
Pieczemy około 30 - 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 50 cm upuszczamy (oczywiście w formie) na podłogę. Studzimy w foremce. Gdy całkowicie ostygnie boki biszkoptu oddzielamy nożykiem. Przekrawamy na 3 blaty.
Beza:
Masa ananasowa:
Masło miksujemy do białości, na przemiennie dodajemy po 1 żółtku i łyżce budyniu. Gdy masa będzie puszysta i dobrze połączona dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ananas z puszki.
Bitą śmietana:
Wykonanie;
Na paterę układamy pierwszy płat biszkoptu. Smarujemy 1/3 masy ananasowej na masę kolejną część biszkoptu, 1/3 część masy ananasowej, beza kokosowa, ostatnia część masy ananasowej i ostatnia część biszkoptu.
Tort schładzamy w lodówce. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną boki dodatkowo oprószamy kokosem.
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka przesianego cukru pudru
- 50 g wiórków kokosowych
Masa ananasowa:
- puszka ananasów
- 1/2 szklanki wody
- budyń śmietankowy ( może być z cukrem ale wtedy pomijamy łyżkę cukru)
- 1 łyżka cukru
- 250 g miękkiego masła
- 4 żółtka
Masło miksujemy do białości, na przemiennie dodajemy po 1 żółtku i łyżce budyniu. Gdy masa będzie puszysta i dobrze połączona dodajemy pokrojony w drobną kosteczkę ananas z puszki.
Bitą śmietana:
- 500 ml śmietany wysoko procentowej 36% (ja użyłam double cream) dobrze schłodzonej
- pół szklanki cukru pudru
Wykonanie;
Na paterę układamy pierwszy płat biszkoptu. Smarujemy 1/3 masy ananasowej na masę kolejną część biszkoptu, 1/3 część masy ananasowej, beza kokosowa, ostatnia część masy ananasowej i ostatnia część biszkoptu.
Tort schładzamy w lodówce. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną boki dodatkowo oprószamy kokosem.
Komentarze
Prześlij komentarz