Muffinki z białym serem
Świetne muffinki bardzo dobre. Piekłam je już kilka razy za każdym razem dodawałam coś innego do sera: skórkę z cytryny, limetki zdarzyło się też że nic nie dałam i za każdym razem są pyszne.
Składniki na 12 sztuk:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- większe pół szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
W misce mieszamy składniki: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia.
W małym naczyniu rozpuszczamy masło, dodajemy mleko, wbijamy jajka, roztrzepujemy. Obydwa naczynia łączymy ze sobą. Mieszamy do połączenia się składników. Nakładamy do foremek do 3/4 ich wysokości.
Ponadto:
- 250 g sera białego zmielonego przynajmniej 2 razy
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 4 łyżki cukru
Biały ser łączymy z cukrem i otartą skórką. Nakładamy po około 1 łyżeczce masy serowej na każdą wcześniej przygotowana muffinkę. Pieczemy około 25-30 minut. Studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz