Kruche ciasto z budyniem i borówkami
Ciasto bardzo dobre chociaż nie powaliło mnie na kolana, rodzinie bardziej smakowało. Może dlatego że nie jestem fanką białej czekolady. Ale i tak warto je upiec i samemu ocenić.
Składniki na kruche ciasto:
- 115 g mąki pszennej
- 35 g cukru pudru
- 75 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Małą blaszkę 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę, sól cukier przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy masło, siekamy nożem do momentu aż tłuszcz będzie w bardzo drobnych kawałkach. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę, mieszamy czubkiem noża i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość dna naszej foremki. Przekładamy ciasto do foremki i schładzamy w lodówce około 1 godziny. Po tym czasie nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy na złoty kolor ok. 25-30 minut. Studzimy
Składniki na budyń:
- 400 ml mleka
- 25 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g białej czekolady
Z mleka odlewamy około pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy . Do gorącego mleka wlewamy masę budyniową i mieszamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 50 g białej czekolady startej na tarce
Owoce:
- 250 g owoców np. borówek
Masło rozkruszamy palcami z mąką i cukrem na kruszonkę. dodajemy czekoladę.
Na ostudzony spód rozkładamy równomiernie owoce, przykrywamy budyniem i posypujemy równomiernie kruszonką.
Pieczemy 30-40 minut na złoty kolor. Studzimy. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz