Scones
Scones pyszne angielskie bułeczki pierwszy raz jadłam u mojej przyjaciółki. Później kupiłam w sklepie ale nie były tak pyszne jak domowe. Samo przygotowanie do konsumpcji to niecałe pół godzinki.
Składniki:
- 225 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki drobnego cukru kryształu
- 55 g miękkiego masła
- 60 ml mleka
- 1 roztrzepane jajko
Piekarnik rozgrzewamy do 230 C°. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól przesiewamy. Dodajemy cukier i masło. Rozcieramy masło w palcach. Gdy swoim wyglądem będzie przypominało kruszonkę dodajemy mleko. Wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i palcami rozgniatamy na grubość 1,5 -2 cm (nie staramy się aby było bardzo równe). Wycinamy krążki o średnicy 5 cm. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Pieczemy 8 -10 minut na złoty kolor.
Podajemy z dżemem i bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz