Piernik
Ten przepis pokonał wiele wiele kilometrów. Od województwa lubelskiego przez małopolskie i teraz jest tutaj w pięknym miejscu jakim jest Forest of Dean w U.K. Chociaż nie przepadam za ciastami typu piernikowego to skosztowałam kawałek i zjadłam go do końca. Ale najlepszą rekomendacją będzie to że mój mały Stasiuniu z samego rana powiedział Mamo dasz mi na śniadanie tego placka :) A wiec smakował :)
- 125 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki powidła śliwkowego
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
Masło topimy i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajko ucieramy z cukrem. Do utartego jajka dodajemy resztę składników i miksujemy do połączenia się składników. Pieczemy około 50 minut do suchego patyczka. Studzimy na metalowej kratce.
Pierniki od Zamościa aż za Biłgoraj - są często pieczone -ten wygląda na pyszny - Miłych chwil w Nowym już Roku 2015 życzę Szczęśliwego serca-
OdpowiedzUsuńRównież życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
Usuń