Najlepsze na świecie ciasto imbirowe
Nigdy nie przepadałam za imbirem ale gdy spróbowałam tego ciasta zmieniłam zdanie:)
Ciasto jest pyszne. Bardzo polecam.
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 115 g ciemnego brązowego cukru
- 200 g golden syrup lub miodu
- 115 g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 2 jajka
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i imbirem. Jajka i mleko razem roztrzepujemy.
W misie miksera miksujemy masło, cukier, golden syrup. Miksujemy do połączenia się składników. Do otrzymanej masy wlewamy mleko z jajkami i przesianą mąkę nie miksujemy długo tylko do połączenia się składników.
Wykładamy na przygotowaną blaszkę, pieczemy około godziny do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy na metalowej kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz