Czekoladowa Pavlova
Co można napisać może po prostu Pyszna!!!. Bardzo słodki smak równoważy kakao. A jeszcze do tego truskawki to kompozycja doskonała i jeszcze bita śmietana, co nam więcej trzeba:)
Składniki:- 4 białka
- 225 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- 15 g kakao
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce drobnego cukru. Ubijamy aż do momentu gdy cukier sie całkowicie rozpuści na końcu dodajemy zapach waniliowy.
Około 3 łyżek odkładamy do innej miski. Dodajemy tam przesiane kakao i mieszamy delikatnie na jednolitą masę. Na końcu łączymy nasze 2 masy razem ale tylko aby zrobić marmurkowy wzorek.
Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy około 18 cm. Wyłożyć na niego bezę i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny. Pavlova powinna być chrupiącą na brzegach i sucha na górze. Studzimy w uchylonym piekarniku, przekładamy na patere i delikatkie zrywamy papier.
Na wierzch:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 25 g cukru pudru
- 400 g truskawek (mogą być inne owoce np. maliny, borówka )
Komentarze
Prześlij komentarz