Ciasto czekoladowe z malinami
Ciasto bardzo bardzo czekoladowe, wilgotne i do tego maliny. Od razu się czuje że lato tuż tuż.
Składniki:
- 55 g kakao
- 225 ml wody
- 115 g miękkiego masła
- 280 g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g malin odkładamy kilka na wierzch
Piekarnik rozgrzewamy do 190 ºC. Formę do pieczenia o wymiarach około 22 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Kakao mieszamy z wodą aż otrzymana masa nie będzie miała grudek, odstawiamy.
Masło z cukrem miksujemy do momentu aż będzie jasne i puszyste. Dodajemy jajka pojedyńczo za każdym razem miksując.
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio do utartego masła oraz dodajemy nasze kakao z wodą. Miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy maliny lekko i delikatnie mieszamy, wykładamy na foremkę i pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy na metalowej kratce.
Dekorujemy np. roztopioną czekoladą i świeżymi malinami.
Komentarze
Prześlij komentarz