Biszkoptowa szarlotka
Jest to chyba jedno z najbardziej ulubionych ciast mojej rodziny, piekłam ją już kilka razy i za każdym razem znikała błyskawicznie. Polecam.
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g masła
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu
W garnku rozpuszczamy masło i odkładamy do ostygnięcia.
Ucieramy cukier z dwoma jajkami.Trzecie jajko rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka. Białko odkładamy na bok, a żółtko dodajemy do jajek z cukrem i ucieramy wszystko na puszystą masę. Dodajemy cukier wanilinowy, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz śmietanę, wlewamy rozpuszczone wcześniej masło i wszystko mieszamy.
Połowę masy wykładamy do formy i pieczemy około 30 minut.
W między czasie obieramy jabłka, ścieramy je na grubej tarce i smażymy na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem aż nadmiar soku odparuje.
Białkiem, które pozostało smarujemy wyjęte z piekarnika ciasto. Wykładamy na nie przygotowane jabłka. Przykrywamy resztą ciasta (jeśli ciasto jest bardzo twarde można dodać kilka łyżek wody i rozmieszać). Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz