Banoffee pie
Banany, bita śmietana, toffi, czekolada, proszę wskazać jedną osobę która nie lubi takiego połączenia.
Składniki:
na spód:
- 300 g ciastek typu digestive (bez czekolady)
- 80 g miękkiego masła
- 1 mała puszka masy toffi (lub puszka mleka skondensowanego gotowanego około 3 godziny i ostudzonego)
- 100 g miękkiego masła
- 500 ml śmietany kremówki (u mnie double cream)
- 4 średnie banany, dojrzałe (pokrojone na grubość około 5 mm)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 kostki startej czekolady na ozdobę
Schładzamy około 30 minut.
W między czasie w misce miksujmy do białości masło i po łyżce dokładamy masę toffi za każdym razem miksujemy. Taką masę wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Pokrojone banany w miseczce mieszamy z sokiem z cytryny (to zapobiegnie szybkiemu ciemnieniu bananów).
Banany układamy jeden koło drugiego aby zakryły masę toffi.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę,ubijamy i wykładamy na banany, oprószamy czekoladą.
Chłodzimy kilka godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz