Muffinki z borówkami
Pyszne bardzo owocowe, pięknie pachną ,wilgotne.
W sam raz na deszczowy dzień taki jak dzisiaj.
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 180 ml maślanki ( jeśli nie mamy można zamienić 180 ml mleka + 2 łyżki soku z cytryny roztrzepać i odstawić na około 5 minut)
- 125 ml oleju
- 170 g borówek świeżych lub mrożonych
Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.
W jednym naczyniu łączymy składniki: mąkę pszenną, sodę, proszek do pieczenia i cukier.
W drugim: jajko, maślankę, olej.
Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy jagody. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek do 3/4 wysokości foremki.
Komentarze
Prześlij komentarz